SSS 22.11.2020: Vanhukset ja hoitajat ansaitsevat arvoisensa tilat

06.02.2021

Mielipidekirjoitus Salon Seudun Sanomat, sunnuntaina 22.11.2020 


Vanhukset ja hoitajat ansaitsevat arvoisensa tilat

Timo Lehti kirjoitti SSS/Tätä mieltä palstalla 19.11., että Hintan ja Kukonkallion tilojen korvaamisehdotus tuli hänelle vanhuspalveluiden kehittämisohjelmassa yllätyksenä.

Ihmettelen tätä suuresti, koska jo pitkään on ollut tiedossa, että Salossa on liian paljon Hintan ja Kukonkallion hoivakodin kaltaisia laitoshoitopaikkoja suhteessa tehostetun palveluasumisen paikkoihin. Salolla on noin 230 omaa hoivapaikkaa, joista laitosasumisen paikkoja noin 170 ja tehostetun palveluasumisen paikkoja noin 60. Valtakunnallisten suositusten mukaan hoivapaikkojen suhde tulisi olla juuri toisin päin. Lisäksi on hyvä huomata, että laitoshoitopaikoissa vanhukset asuvat noin yhdeksän neliön huoneissa, kun valtakunnallisten hoitosuositusten mukaan tehostetun palveluasumisen asunnoissa on noin 20 neliön huoneet, joissa jokaisessa on oma wc- ja suihkutila.

On myös hyvin selvää, että perustettavat sote-alueet eivät tule ottamaan käyttöönsä vanhoja tiloja, joissa huonekoot ovat liian pieniä ja saniteettitilat puutteellisia. Esimerkiksi hoivatyössä käytettävien nostureiden käyttö on hankalaa liian pienissä huoneissa. Hintan tilojen kohdalla kyse ei siis ole karsittavista puista ja sadevesikouruista vaan hoivatilojen perusteellisesta saneeraustarpeesta, jotta hoitotyötä pystytään tekemään nykyvaatimusten mukaan. Sama koskee myös Kukonkallion tiloja. Saneeraus tuskin on kannattavaa, koska asukkaiden määrä pienenee huomattavasti nykyisestä kuten Heikki Liede kirjoituksessaan 16.11. totesi. Myös puheet laskelmien puuttumisesta korjaantuu niitä pyytämällä. Meillä päättäjillä on siihen velvollisuus ja oikeus.

Timo Lehti nosti kirjoituksessaan esiin myös hoivapaikan sijainnin. Vanhus ja hänen omaisensa voivat esittää toiveen hoivapaikasta mutta eivät päätä siitä. Tälläkin hetkellä Suomusjärven Hintan noin 70 asukkaasta vain kymmenkunta on Suomusjärveltä ja loput ympäri Saloa mm. Särkisalosta, Kuusjoelta tai Halikosta. Niinpä usean vanhuksen tutut maisemat ovat vaihtuneet ja omaisten vierailut vaativat aina järjestelyjä.

Halutaanko pitää kiinni vanhoista seinistä vai pitäisikö oikeasti paneutua nykymuotoiseen vanhusten palveluun ja valtakunnallisiin linjauksiin. Ei voi olla niin, että aina kun Salossa puhutaan vanhuspalveluiden kehittämisestä, pidetään kiinni vanhoista rakenteista, ratkaisuja siirretään eteenpäin ja todetaan että rahaakaan ei löydy. Eri vaihtoehdot pitää ottaa ennakkoluulottomasti ja pikaisesti käsittelyyn.

Vanhuksemme ansaitsevat viimeisinä elinvuosinaan isommat ja kodinomaiset tilat. Myös hoitajat tarvitsevat jaksaakseen nykyaikaiset työskentelyolosuhteet, jotta saamme jatkossakin hoitajia Saloon. Jos toimenpiteisiin ei ryhdytä, vaarana on vanhuspalveluiden siirtyminen Salosta muualle maakuntaan. Kaikkihan me haluamme jatkossakin hoitaa vanhuksemme Salossa.

Anna-Leena Yli-Jama
Salon kaupunginhallituksen jäsen (kok.)